Adobe InDesign 2023 uudet ominaisuudet

Adobe InDesign 2023 -versio on julkaistu ja tämä erittäin suosittu taitto-ohjelma tarjoaa jälleen muutamia pieniä parannuksia ja uusia ominaisuuksia kaikille taittajille ja graafisille suunnittelijoille

Julkaistu: 15.11.2022 Kategoriat: Adobe InDesign

Jaa tämä juttu

Adobe InDesign on erittäin monipuolinen ja yleishyödyllinen taittosovellus. Se toimii hyvin yhdessä Adoben muiden graafisen puolen sovellusten, kuten Adobe Photoshopin ja Adobe Illustratorin, kanssa. Vuoden 2023 InDesign-uudistukset ja erityisesti InDesignin viimeisin Beta-versio tarjoaakin parantuneen työnkulun muiden Adobe-ohjelmien välillä. Tässä artikkelissa poimintoja InDesign 2023 -version uusista ja muuttuneista ominaisuuksista.

Mainos

InDesign-velhon koulutus

Mixtum järjestää suositut Adobe InDesign -koulutukset, joiden avulla kehityt taitavaksi taittajaksi ja ennen pitkää suoranaiseksi InDesign-velhoksi. Tutustu Adobe InDesign -velhon kursseihin ja varaa paikkasi mukaan koulutukseen!

Uusien tiedostotyyppien tuki

Adobe InDesign 2023 ja uudet tiedostomuodot
Adobe InDesign tukee nyt uusia tiedostomuotoja.

Adobe InDesign on nyt saanut tuen HEIC-, HEIF-, WEBP- ja JP2K-tiedostoille (JPEG2000). Toisin sanoen InDesigniin voi nyt tuoda sisään kuvatiedostoja aiempaa laajemmin. InDesignin täydellisen listan tuetuista tiedostoista voi tarkistaa täältä.

Livenä toimiva tekstin kopiointi

Adobe InDesign 2023 ja tekstin kopiointi ja liittäminen
InDesignissa on kehittyneempi työnkulku Adobe Illustratorin kanssa.

Adoben 2023 -ohjelmaversioissa on yhteisenä tekijänä niin kutsuttuja live-ominaisuuksia, joissa jokin asia tai toiminnallisuus toimii saumattomasti ja reaaliaikaisesti (näin esimerkiksi Adobe Photoshopin Beta-versiossa). Adobe InDesignin ja Adobe Illustratorin osalta käytössä on livenä toimiva tekstin kopiointi ohjelmasta toiseen. Käytännössä on mahdollista muotoilla teksti halutunlaiseksi esimerkiksi Adobe Illustratorissa ja kopioida se sitten Adobe InDesignin sisään. Riippuen InDesign-ohjelmaan tehdyistä asetuksista, InDesign kysyy tässä kohtaa miten teksti halutaan liittää. Aiemmin teksti kopioitui Illustratorista InDesigniin nimenomaan automaattisesti vektoripolkuina, mutta InDesignin 2023-versiossa teksti saadaan kopioitumaan muokattavana tekstinä. Tekstiä voi siis muuttaa ja muotoilla vielä kopioinnin jälkeenkin InDesignissa. Ominaisuus ei vaadi mitään vientiä ja tuontia, vaan kyseessä on ihan normaali kopiointi ja liittäminen, joka toimii kumpaan suuntaan tahansa eli Illustratorista InDesigniin ja päinvastoin. Kyseessä on siis pieni, mutta erittäin tervetullut ominaisuus kaikille graafisille suunnittelijoilla, jotka tyypillisesti käyttävät useampaa Adobe-sovellusta samaan aikaan.

Automaattiset tyylit

Auto Style on InDesignin uusi ominaisuus, joka on vielä toistaiseksi ns. Technology Preview -tasolla. Ohjelmaan on rakennettu sisään tyylipaketteja (Style Packs), joilla pidempi teksti (jossa on mukana esimerkiksi otsikkoja, kappaletekstejä ym.) voidaan muotoilla ennalta luotujen tyylien mukaiseksi yhdellä napautuksella. Tyylipaketit liittyvät jo olemassa olevaan Kappaletyylit-paneeliin (Paragraph Styles) ja ne muotoilevat koko tekstin täysin automaattisesti. Tyylipaketin avulla voidaan myös uudelleenmuotoilla pidemmät tekstit helposti ja nopeasti silloin, kun sisältö on hyvä, mutta ulkoasu kaipaa muutosta.

Sivun tai aukeaman monistaminen

Sivujen monistaminen on onnistunut toki aikaisemminkin, mutta se on nyt kehittynyt hieman lisää. InDesignissa voidaan jo nykyiselläänkin valita joko yksittäinen sivu tai koko aukeama ja napauttaa sen jälkeen hiiren kakkosnappia aktivoinnin päällä. Aiemmin on ollut mahdollista valita aktivoinnista riippuen vain joko komento Monista sivu (Duplicate Page) tai Monista aukeama (Duplicate Spread), mutta nyt mukana on uudet lisäkomennot: Monista sivu dokumentin lopussa (Duplicate Page at End of Document) ja Monista aukeama dokumentin lopussa (Duplicate Spreadat End of Document). Monistettu sivu tai aukeama saadaan näin siirtymään samalla dokumentin loppuun. Tämä on varsin pieni uudistus, mutta kuitenkin kätevä silloin, kun vaikkapa dokumentin aloitussivu pitäisi monistaa dokumentin loppuun viimeiseksi sivuksi ja taitossa on jo useita satoja sivuja. Aiemmin monistettu sivu olisi pitänyt vetää hiirellä dokumentin loppuun tuntuu ja se tuntuu nyt hitaalta ja kömpelöltä.

InDesign-julkaisujen esikatselu

InDesign tarjoaa uuden ominaisuuden ja samalla asetuksen, jolla voi vaikuttaa InDesign-dokumenttien (.indd-tiedostot) esikatseluun omalla tietokoneella. Kun InDesign-tiedostoja esikatsellaan tietokoneella, nähdään vilaus dokumentista kuvineen ilman, että dokumenttia tarvitsee avata InDesign-sovellukseen. InDesignin asetuksissa on mahdollista muuttaa esikatseluun liittyvä asetuksia kuten sitä, kuinka monta sivua esikatselu näyttää ja missä koossa.

Julkaisuun liitetyt avainsanat

2023 beta InDesign uudet ominaisuudet