Mikä on Adobe Premiere Pro?

Adobe Premiere Pro on Adoben julkaisema ja ammattilaisten käyttämä videoeditointisovellus, joka kuuluu mukaan Creative Cloud -ohjelmistoperheeseen. Adobe Premiere Pro -ohjelmaa käytetään elokuvien ja tv-ohjelmien videoiden editoinnissa, mutta ohjelmaa käytetään myös paljon verkkoon ja sosiaaliseen mediaan tuotettujen videoiden editoinnissa. Premiere Pro integroituu saumattomasti muiden Crerative Cloud -ohjelmistoperheen työkalujen, kuten esimerkiksi Adobe Photoshopin, kanssa. Erityisen hyvin Premiere Pro toimii yhdessä Adobe After Effects -sovelluksen kanssa, jossa videoille voidaan lisätä tehosteita ja animaatioita.

Jaa tämä juttu

Mihin Adobe Premiere Pro -sovellusta käytetään?

Kiinnostus videosisältöihin on kasvanut koko ajan verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Mahdollisuus editoida ja tuottaa omaa videosisältöä onkin nykypäivänä tärkeä taito liki kenelle tahansa – erityisesti kaikille sosiaalisen median parissa toimiville henkilöille. Hyvää Adobe Premiere Pro:n käytössä on se, että koska kyseessä on ammattitason sovellus, se toimii kaikkien videoiden kanssa ja tukee todella suurta määrää erilaisia video- ja audiotiedostoja. Varsinaisten videotiedostojen lisäksi Premiere Pro tukee myös Adobe Creative Cloud -ohjelmistoperheen muiden työkalujen tiedostoja, kuten Adobe Photoshopin PSD-tiedostoja, Adobe Illustratorin AI-tiedostoja sekä Adobe After Effectsin AEP-tiedostoja.

Kuten ohjelman nimi (Premiere Pro) viittaa, kyseessä on ammattitason videoeditointisovellus ja se saattaa vaikuttaa aloittelijalle haastavalta. Toisaalta, jos sinulla on jo aikaisempaa kokemusta videoeditoinnista, Premiere Pro muistuttaa paljonkin muita kilpailevia videoeditointisovelluksia ja siihen pääsee melko nopeasti sisälle. Auttaa myös, jos sinulla on aikaisempa kokemusta muista Adoben Creative Cloud -ohjelmistoperheen työkaluista. Mikäli olet harrastelija ja haluat tehdä vain mahdollisimman kevyttä videoeditointia, kannattaa tutustua erilliseen Adobe Premiere Rush -sovellukseen, sillä se on eräänlainen kevytversio Premiere Pro:sta. Mikäli haluat kuitenkin tavoitella enemmän ja kehittyä videoeditoinnissa, kannattaa opetella suoraan Adobe Premiere Pro:n käyttö. Premiere Rush -sovelluksessa saattaa tulla jo melko pian joitakin luovuutta rajoittavia tekijöitä vastaan, kun taas Premiere Pro -sovelluksessa sinua ei rajoita oikeastaan mikään. Sinun ei tietenkään ole pakko opetella kaikkia Premiere Pro -sovelluksen hienouksia, ominaisuuksia ja yksityiskohtia, sillä jo muutamalla perustyökalulla ja perustekniikalla pääsee todella pitkälle.

Mitä Adobe Premiere Pro -sovelluksella voi tehdä?

Premiere Pro mahdollistaa sekä videokuvan että myös äänen muokkaamisen. Premiere Pro:n avulla käyttäjät voivat muokata kaikenlaisia videoita mukaanlukien jopa 8K-tasoiset videot tai vaikkapa virtuaalitodellisuus. Videoita voidaan leikata ja trimmata useilla erillisillä videoraidoilla ja videoille voidaan lisätä tehosteita, maskeja sekä tehdä esimerkiksi värikorjausta. Videoraitojen lisäksi käytettävissä on ääniraidat, joilla musiikille, spiikille tai muulle äänelle voidaan tehdä leikkausta, säätää äänen voimakkuutta sekä lisätä erilaisia äänitehosteita. Premiere Pro tarjoaa nykyisin helpon tavan lisätä musiikkia omiin videoihin, mutta musiikille tulee ostaa lisenssi, jos video on tarkoitus julkaista.

Video- ja ääniraitojen lisäksi käytettävissä ovat tekstitysraidat sekä jonkin verran muita edistyneempiä ominaisuuksia. Ohjelma kehittyy koko ajan ja nykyisin Premiere osaa esimerkiksi luoda tekstityksen keinoälyn avulla täysin automaattisesti. Tämä toimii tällä hetkellä esimerkiksi englanninkielisessä puheessa, mutta ei valitettavasti suomeksi puhuttuna. Vaikka Premiere Pro sisältää jo itsessään paljon videoon, ääneen ja tekstiin liittyviä tehosteita ja ominaisuuksia ja Premieren sisällä on jopa mahdollista toteuttaa kohtuullisen yksinkertaisia animaatioita, erillisen Adobe After Effects -sovelluksen avulla videoille voidaan lisätä liki millaisia erikoistehosteita tahansa. After Effects -sovelluksen avulla videoille tehdäänkin ammattipuolella viimeinen tyylittely, jossa Premieressä leikattuun videoon rakennetaan esimerkiksi näyttävät alkuintrot ja muut tyylikkäät animaatiot.

Lopulliset videot voidaan julkaista minne tahansa: joko televisioon, verkkoon, sosiaaliseen mediaan tai muuhun käyttöön. Vaikka Premiere Pro tarjoaa kaikki tarvittavat ominaisuudet videoiden julkaisuun, videot voidaan julkaista erillisen Adobe Media Encoder -sovelluksen kautta, joka tarjoaa vielä enemmän mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja julkaisuun.

Videokuvaus ja videoeditointi

Mixtum tarjoaa laadukkaat ja ammattitaitoiset videokuvaus- ja videoeditointipalvelut edulliseen hintaan. Jos olet kiinnostunut vaikkapa yritysvideon, tuotevideon, mainosvideon tai somevideon kuvauksista ja editoinnista, ota yhteyttä Mixtumin kotisivujen kautta.

Adobe Premiere Pro -koulutus ja tulevat kurssit

Mixtum tarjoaa Adobe Premiere Pro -aiheiset kurssit ja koulutus- ja konsultointipalvelut. Alapuolelta näet kaikki tulevat ja kaikille avoimet Premiere Pro -koulutukset.

Lue lisää

Adobe Premiere Pro velhon peruskurssi 5-6.10.2023

Loakuussa 2023 etänä järjestettävä Adobe Premiere Pro -velhon perukurssi tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille henkilöille. Tämä etäkoulutus järjestetä…

Lue lisää

Adobe Premiere Pro velhon peruskurssi 7-8.12.2023

Joulukuussa 2023 etänä järjestettävä Adobe Premiere Pro -velhon perukurssi tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille henkilöille. Tämä etäkoulutus järjestetä…

Adobe Premiere Pro -käsikirjat ja muut opetusmateriaalit

Kun etsit Adobe Premiere Pro -aiheisia kirjoja ja muita oppimateriaaleja, kannattaa tutusta Velhon käsikirjoihin ja muihin velhon tuotteisiin. Lisätietoa löydät osoitteesta velhon.fi.

Lue lisää

Adobe Premiere Pro CC 2022 -velhon käsikirja

2022

Adobe Premiere Pro CC 2022 -velhon käsikirja kaikille videon editoinnista kiinnostuneille harrastajille. Se tarjoaa perustiedot videoiden editoinnista Premiere Pro:n avulla.