Kenelle Adobe Premiere Rush sopii ja mitä sillä voi tehdä?
Lyhyesti kuvailtuna Adobe Premiere Rush on kevytversio Adobe Premiere Pro -videoeditointisovelluksesta. Siinä missä Premiere Pro on tarkoitettu nimensä mukaisesti pro-tasoisiin videotuotantoihin, on Premiere Rush tarkoitettu lähinnä harrastajille ja aloittelijoille, jotka ovat kiinnostuneet esimerkiksi some-videoiden kuvaamisesta ja julkaisusta mahdollisimman vähällä vaivalla. Premiere Rush loistaa yksinkertaisuudellaan ja toimii sisäänheittäjänä ammattimaisempiin videoeditointisovelluksiin, kuten esimerkiksi Adobe Premiere Pro -sovellukseen. Tähän Adobe varmasti pyrkiikin, sillä Premiere Rush -ohjelmassa aloitetut videoprojektit voi viedä halutessa Adobe Premiere Pro -sovellukseen, jossa videoeditointia voidaan jatkaa ja lisätä mukaan tekstityksiä, värisäätöjä, animaatioita ja tehosteita. Premiere Rush mahdollistaa jo yllättävänkin paljon perustason asioita vähällä työmäärällä, mutta toisaalta luovuudessa tulee hyvin pian raja vastaan. Ohjelma voikin kuitenkin tuntua melko lelulta, jos takana on jo kokemusta laajemmasta Premiere Pro -sovelluksesta.
Mixtumin videokuvaus- ja editointipalvelut
Vaikka videokuvaus ja -editointi ovatkin mukavaa puuhaa, yritysesittelyissä ja tuote-esittelyissä kannattaa unohtaa oma älypuhelin ja hyödyntää ammattilaista. Mixtum tarjoaa laadukkaat ja ammattitaitoiset videokuvaus- ja videoeditointipalvelut edulliseen hintaan. Jos olet kiinnostunut vaikkapa yritysvideon, tuotevideon, mainosvideon tai miksei myös some-videon kuvauksesta pro-tason laitteilla ja viimeisen päälle tehdystä editoinnista, ota yhteyttä Mixtumin kotisivujen kautta.
Paljonko Adobe Premiere Rush maksaa? Onko se ilmainen?
Adobe Premiere Rush on tarkoitettu yksinkertaiseen videoeditointiin minimibudjetilla. Ohjelman voi ladata ja asentaa sekä Windowsille että Macintoshille täysin ilmaiseksi Premiere Rush Starter -pakettina, mutta tällöin ohjelmasta on rajattu joitakin ominaisuuksia pois. Saatavilla on myös kuukausimaksullinen Adobe Express -paketti, joka maksaa 12,39 € / kk. Lisäksi Premiere Rush kuuluu mukaan Adoben laajaan Creative Cloud -ohjelmistopakettiin, johon kuuluu lukuisia ammattitason sovelluksia, kuten esimerkiksi Adobe Premiere Pro, Adobe Photoshop, adobe Illustrator jne. Creative Cloud -ohjelmistopaketti on kuukausimaksullinen jäsenyys ja sen hinta on lisenssityypistä riippuen noin 65 € / kk.
Maksullisessa Express-versiossa on mukana kaikki Premiere Rushin ominaisuudet sekä myös erillinen Photoshop Express sovellus, joka on vastaavalla tavalla kevyt versio aidosta Adobe Photoshop -ohjelmasta. Lisäksi Express-paketissa on mukana 100 gigatavua pilvitallennustilaa, joten editoitavat videot voi tallentaa Adoben pilvipalveluun. Express-version ominaisuuksia voi kokeilla Rushin ilmaisversiossakin, mutta niiden käyttö aiheuttaa videoon vesileiman, joten ominaisuuksia ei voi käyttää lopullisessa videossa. Tässä mielessä Rushin ilmaisversio on tarkoitettu lähinnä ohjelmaan tutustumiseen.
Premiere Rush laitteistovaatimukset
Premiere Rush toimii pöytäkoneella sekä Windows- että Macintosh-käyttöjärjestelmissä. Tämän lisäksi Rush toimii kosketusnäyttölaitteissa, kuten iPhonella, iPadilla ja Androidilla. Käytännössä tuki on kuitenkin rajattu esimerkiksi älypuhelimissa vain tiettyihin suhteellisen uusiin malleihin, kuten esimerkiksi Samsung Galaxy ja Google Pixel -malleille. Laitetuki varmasti parantuu jatkossa, mutta tällä hetkellä tuki oman älypuhelimen kanssa kannattaa tarkistaa verkosta.
Kovin laajoja ja ammattimaisia videoprojekteja kukaan tuskin lähtee toteuttamaan pelkästään älypuhelimen ruudulla, mutta tämä mahdollisuus voi houkutella erityisesti nuoremman sukupolven käyttäjiä mukaan kokeilemaan ohjelmaa. Lisäksi mobiilaitteella editoiminen saattaa olla avuksi, videoprojektia suunnitellaan tai hahmotellaan. Kun käytössä Adoben pilvipalvelu ja videoprojektit tallennetaan pilveen, on mahdollista jatkaa videon muokkausta myöhemmin millä tahansa toisella laitteella. Toisin sanoen vaikkapa junamatkan aikana voi hahmotella älypuhelimella kuvattuja videoita ja tehdä alustavaa leikkausta. Myöhemmin toimistolla tai kotona voidaan avata videoprojekti ja jatkaa muokkausta tietokoneella.
Kannattaako valita Premiere Rush vai Premiere Pro -ohjelma?
Todettakoon se heti alkuun, että Premiere Rush on varsin yksinkertainen ohjelma. Se on toisaalta myös ohjelman tarkoitus ja samalla paras mainoslause. Alle on poimittu joitakin oleellisia eroja Rush- ja Pro-versioiden välillä.
Videoiden leikkaaminen ja editoiminen
Videoiden leikkaamiseen on sujuvaa, nopeaa ja yksinkertaista. Tarjolla ei ole juurikaan työkaluja, kuten Premiere Pro -versiossa, vaan Rushin editointi on pyritty tekemään sellaiseksi, että siinä ei edes tarvita työkaluja. Video- ja ääniklippejä voidaan sijoittaa kohtuullisen vapaasti kuva- ja ääniraidoille, mutta parhaiten ohjelmaa ja sen rajoitteita kuvastaa se tosiseikka, että käytettävissä on maksimissaan vain neljä videoraitaa ja maksimissaan kolme ääniraitaa. Kuvaa voi myös kyllä hidastaa ja nopeuttaa yksinkertaisen säätimen avulla, mutta näyttävistä Speed ramp -tehosteista ei kannata uneksia. Myöskään mitään kuvan vakauttamiseen littyviä ominaisuuksia ei ole tarjolla.
Tekstien käyttö
Premiere Rushissa valmiina jonkin verran valmiiksi animoituja tekstejä, mutta ei ole mahdollista ohjata tai muuttaa animaatioiden liikeratoja tai suunnitella omia tekstianimaatioita. Lähinnä on mahdollista vain valita itselle sopivin vaihtoehto valmiiden tekstitehosteiden joukosta ja sitten vaihtaa tekstin väriä ja muotoilua. Ammattilaisen näkökulmasta Rushin valmiit tekstit ja tekstianimaatiot näyttävät melko hassuilta ja kotikutoisilta eivätkä ne sovellu kovinkaan hyvin kaupalliseen käyttöön. Premiere Pro -versiossa voi sen sijaan suunnitella lähes millaisia tekstejä tahansa sen lisäksi, että ohjelmassa on jo valmiina tyylikkäitä tekstimalleja. Premiere Pro myös integroituu erillisen Adobe After Effects -sovelluksen kanssa, jolloin periaatteessa vain mielikuvitus on enää rajana. After Effects -sovelluksessa kun voidaan rakentaa ja animoida vapaasti vaikka kokonainen alkuintro ja tuoda se sitten Premiere Pro -ohjelmaan. Yksi erittäin iso puute Rushissa on myös tekstityksen puuttuminen (kun puhutaan oikeasta tekstityksestä). Tekstejä voi toki laittaa Rushissa aikajanalle käsityönä yksitellen, kun taas Premiere Pro osaa luoda täysin valmiin tekstityksen täysin automaattisesti keinoälyn avulla.
Äänen muokkaus
Premiere Rush sisältää muutamia ääneen liittyviä perusominaisuuksia, kuten äänen voimakkuuden säädön, taustamelun ja kaiun vähentäminen, äänen mykistys jne. Ohjelmassa on sisäänrakennettuna jonkin verran valmista musiikkia ja ohjelmaan voi toki tuoda myös muuta musiikkia omalta tietokoneelta. Onpa ohjelmassa mukana myös jopa Auto duck -ominaisuus, jossa taustamusiikin tasoa voidaan laskea automaattisesti spiikin kohdalla. Nämä ominaisuudet riittävät varmasti some-videoihin ja videoblogeihin, mutta muuhun hienompaan Rush ei kykene. Premiere Pro -versiossa on mikserityökalut, joilla äänen laatua voi parantaa ja muokata monin eri tavoin. Luonnollisesti myös rajaton määrä audioraitoja sekä mahdollisuus käyttää erillistä Adobe Audition -sovellusta vaativampaan äänen muokkaamiseen. Premiere Pro integroituu myös Adobe Stock -palvelun kanssa, joten musiikkia voi ostaa Adoben maksullisesta palvelusta ja tuoda suoraan aikajanalle Premieren sisällä.
Adobe Premiere Rush -kurssit ja -koulutuspalvelut
Mixtum järjestää sekä räätälöityjä asiakaskohtaisia Premiere Rush -koulutuksia että kaikille avoimia Premiere Rush -velhon peruskursseja. Alapuolelta näet kaikki tulevat kaikille avoimet Premiere Rush -kurssit.
Kurssikalenterista ei juuri nyt löytynyt kursseja tähän aiheeseen liittyen, mutta voit tarkistaa ajanmukaisen tilanteen Mixtumin kurssikalenterista.
Adobe Premiere Rush-käsikirjat ja muut opetusmateriaalit
Kun etsit Adobe Premiere Rush-aiheisia kirjoja ja muita oppimateriaaleja, kannattaa tutusta Velhon käsikirjoihin ja muihin velhon tuotteisiin. Lisätietoa löydät osoitteesta velhon.fi.