Mikä on Adobe Illustrator?

Adobe Illustrator on Adoben kehittämä ja graafisen alan ammattilaisten suosima ohjelmisto, jota erityisesti taiteilijat ja graafiset suunnittelijat käyttävät grafiikan luomisessa. Adobe Illustratoria käytetään yleisesti logojen, mainos- ja brändisisällön, kuvakkeiden, kuvituskuvien, taideteosten ja muun vektorigrafiikan luomisessa. Adobe Illustratorissa erittäin laaja valikoima piirtotyökaluja ja muita ominaisuuksia, joilla graafiset suunnittelijat, kuvittajat ja taiteilijat voivat tuottaa monipuolisesti sisältöä sekä kirjapainoon että verkkoon.

Jaa tämä juttu

Mihin Adobe Illustratoria käytetään?

Adobe julkaisi Illustratorin ensimmäisen version jo vuonna 1987. Nykyisin Adobe Illustrator on vakiinnuttanut asemansa graafisen suunnittelun johtavana työkaluna – ainakin mitä tulee vektorigrafiikkaan. Adobe Illustrator tarjoaa lukuisia kehittyneitä digitaalisia piirtotyökaluja vektoripohjaisten kuvien, kuten kuvakkeiden, logojen ja kuvituskuvien luomiseen. Kuten ohjelman nimi jo viittaa, Illustrator sopii erityisen hyvin kuvittamiseen ja piirtämiseen, mutta ohjelma on erittäin suosittu esimerkiksi liike-elämässä, markkinoinnissa, mainonnassa ja brändayksessä. Ohjelman avulla voidaan suunnitella suurikokoisia roll-up-mainoksia, tehdä pakkaussuunnittelua, vaikuttavaa infografiikkaa sekä 3D-tehosteita. Itsenäiset taiteilijat voivat luoda digitaalisia taideteoksia ja graafiset suunnittelijat suosivat usein Adobe Illustratoria Adobe Photoshopin yhdessä tuottaessaan materiaalia verkkoon tai kirjapainoon.

Mikä on vektorikuva?

Tietokoneella suunnitellulle grafiikalle on kaksi ensisijaista tiedostotyyppiä: vektorikuvat ja rasterikuvat. Kun piirretään Adobe Illustratorin omilla työkaluilla, saadaan aikaan skaalautuvaa vektorigrafiikkaa. Nämä grafiikat ovat tiedostoja, jotka käyttävät vektoreita rakennuspalikoinaan. Toisin kuin perinteiset rasteripohjaiset kuvat (bittikarttakuvat), kuten vaikkapa JPG tai PNG, vektorikuvat eivät koostu pikseleistä, vaan matemaattisesti määritellyistä viivoista ja käyristä. Vektorigrafiikka on eräänlainen geometrinen muoto, jota voidaan taivutella ja muuntaa erilaiseen muotoon. Koska vektorigrafiikka on matematiikkaa ja geometriaa, sitä voidaan skaalata loputtomasti ilman, että grafiikan laatu heikkenee. Vektorigrafiikka on resoluutiosta riippumatonta ja Adobe Illustratorin omilla piirtotyökaluilla luodut kuviot pysyvät terävinä, vaikka kuvion kokoa, muotoa tai värejä muutettaisiin.

Mitä eroa on Adobe Illustratorilla ja Adobe Photoshopilla?

Adobe Illustrator ja Adobe Photoshop ovat molemmat alan johtavia sovelluksia kuvien ja grafiikan luomiseen, käsittelyyn ja muokkaamiseen. Vaikka Illustrator sopii erinomaisesti logojen, kuvakkeiden, kuvitusten ja muiden digitaalisten taideteosten luomiseen, Photoshopia käytetään tyypillisemmin valokuvien muokkaamisessa. Tämä siksi, että Photoshopin työkalut ja ominaisuudet ovat kehitetty ensisijaisesti valokuvien ja muiden rasterikuvien muokkaamiseen, kun taas Illustratorissa muokataan pääasiassa vain vektoriaineistoja. Koska tyypillinen mainos- tai markkinointiaineisto saattaa sisältää sekä pikeleitä sisältäviä tuotekuvia (valokuvia) että vektoripohjaisia elementtejä, kuten vaikkapa yrityksen tai tuotteen logon, suunnittelijat joutuvat tyypillisesti käyttämään molempia sovelluksia yhdessä tuottaessan näyttäviä kokonaisuuksia. Adobe Photoshop ja Adobe Illustrator osaavat avata toistensa kuvatiedostoja ja Illustratorissa voidaan jopa muuntaa perinteinen rasterikuva vektorimuotoon, jolloin kuvaa voi muokata vapaasti kaikilla Illustratorin työkaluilla.

Adobe Illustrator -kuvituspalvelut

Mixtum tarjoaa kuvituspalveluja erityisesti yritysten markkinointiin ja mainontaan. Jos olet kiinnostunut vaikkapa logon, kuvituksien tai muiden Illustratorilla luotujen vektoripohjaisten aineistojen suunnittelusta, ota yhteyttä Mixtumin kotisivujen kautta.

Adobe Illustrator -koulutukset ja -kurssit

Mixtum tarjoaa Adobe Illustrator-aiheisia kursseja, koulutuksia ja konsultointia. Alapuolelta näet kaikki tulossa olevat avoimet Illustrator-koulutukset.

Lue lisää

Adobe Illustrator velhon peruskurssi 19-20.9.2024

Adobe Illustrator -velhon peruskurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille kuvittamisesta ja vektorigrafiikasta kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetä…

Adobe Illustrator-käsikirjat ja muut opetusmateriaalit

Kun etsit Adobe Illustrator -aiheisia kirjoja, videoita ja muita oppi- ja opetusmateriaaleja, kannattaa tutusta Velhon käsikirjoihin ja muihin velhon tuotteisiin. Lisätietoa löydät osoitteesta velhon.fi.

Lue lisää

Adobe Illustrator CC 2023 velhon käsikirja

2023

Adobe Illustrator CC 2023 -velhon käsikirja kaikille vektorigrafiikasta, kuvittamisesta ja piirt…

Lue lisää

Adobe Illustrator CC 2022 velhon käsikirja

2022

Adobe Illustrator CC 2022 -velhon käsikirja kaikille vektorigrafiikasta, kuvittamisesta ja piirt…

Lue lisää

Adobe Illustrator CC 2020 velhon käsikirja

2020

Adobe Illustrator CC 2020 -velhon käsikirja kaikille vektorigrafiikasta, kuvittamisesta ja piirt…