Adobe Photoshop 2023 uudet ominaisuudet

On jälleen se aika loppuvuodesta, kun Adobe hemmottelee meitä varhaisella joululahjalla. Adobe Photoshop 2023 -versio on julkaistu ja se tarjoaa jälleen uusia herkkuja kaikille Photoshop-kuvankäsittelijöille. On vaikea kuvitella, miten Photoshop voisi enää parantua, mutta jälleen kerran Adobe on onnistunut parantamaan ohjelman ominaisuuksia siellä täällä sekä heittämään joukkoon muutaman uudenkin ominaisuuden.

Julkaistu: 8.11.2022 Kategoriat: Adobe Photoshop

Jaa tämä juttu

Photoshopilla voi luoda nykyisin lähes mitä tahansa. Näin on ollut varmasti jo aiemminkin, mutta nykytrendin mukaisesti Photoshop käyttää apunaan keinoälyä ja osaa suoriutua nappia painamalla sellaisista askareista, jotka ovat vaatineet käyttäjältä aikaisemmin laajempaa osaamista ja ajankäyttöä. Vaikka taitava Photoshop-velho pystyykin tekemään kuvalla mitä tahansa, varmasti jokainen edistynytkin käyttäjä on kiitollinen siitä, jos saman asian voi tehdä nyt aikaisempaa nopeammin. Tässä artikkelissa joitakin poimintoja Photoshop 2023 -version uusista ja muuttuneista ominaisuuksista.

Mainos

Photoshop-velhon koulutus

Mixtum järjestää suositut Photoshop-koulutukset, joiden avulla kehityt Photoshop-velhoksi.

Tutustu seuraaviin koulutuspaketteihin:

Objektin valintatyökalun parantuneet ja uudet ominaisuudet

Objektin valintatyökalu (Object Selection Tool)
Photoshopin objektin valintatyökalu kehittyy koko ajan paremmaksi ja nopeammaksi. Kohde voidaan eristää kuvasta ja kohteen takana oleva alkuperäinen tausta voidaan vaihtaa.

Objektin valintatyökalu (Object Selection Tool) on nyt entistä parempi ja tarkempi havaitsemaan ja luomaan automaattisia valintoja. Jo aiemmin objektin valintatyökalu tunnisti kuvassa olevia selkeitä kohteita, kuten ihmisiä, eläimiä ym., mutta nyt se tunnistaa myös erityisesti taustalla olevia asioita, kuten taivaan, veden, maan, rakennuksen jne.

Objektin valintatyökalun algoritmit ovat parantuneet, mutta työkalun käyttö itsessään tapahtuu aivan samalla tavalla, kuin aiemmassakin Photoshop-versiossa: vie hiiren osoitin kuvassa olevan kohteen päälle ja napauta työkalulla, jolloin Photoshop muodostaa valinnan automaattisesti kohteen ympärille. Ainoastaan automaattisesti luodun valinnan peittoväri on nykyisin magenta, kun se oli aiemmassa Photoshop-versiossa sininen. Tätä peittoväriä voi tosin muuttaa mieleisekseen työkalun asetuksissa ja samassa kohtaa voidaan nyt vaikuttaa myös peittovärin läpikuultavuuteen sekä ääriviivan paksuuteen.

Huomaa, että voidaksesi käyttää objektin valintatyökalun automaattista valintaominaisuutta, työkalun asetuksisa tulee olla valittuna Kohteiden hakutoiminto (Object Finder).

Vanhan poisto ja täyttö

Photoshopissa kuvassa olevan kohteen poistaminen
Objektin valintatyökalulla ja uudella näppäinkomennolla objektit poistuvat kuvasta silmänräpäyksessä.

Tämä uusi ominaisuus liittyy edellä kerrotun objektin valintatyökalun ominaisuuksiin. Photoshop 2023 -versio tarjoaa nyt uuden tavan poistaa kohteita kuvasta yhdellä napautuksella: Vanhan poisto ja täyttö -komento (Delete and Fill Selection) poistaa kuvasta valitun kohteen automaattisesti sekoittamalla taustan saumattomasti poistettavan kohteen tilalle. Käytännössä tämä uusi komento on pohjimmiltaan parannettu versio sisältötietoisesta täytöstä (Content Aware Fill), sillä se tekee prosessista vain nopeamman ja muutenkin kehittyneemmän. Aimminkin kohde on voitu valita nopeasti ja automaattisesti, mutta tämän jälkeen aluevalintaa on jouduttu tyypillisesti vielä laajentamaan, jotta sisältötietoinen täyttö tekee tarpeeksi siistiä jälkeä. Sisältötietoinen täyttö -komennon valitseminen on pitänyt tehdä valikkorivin kautta, eikä tähän ollut tarjolla pikanäppäintä.

Nyt automaattisen aluevalinnan jälkeen voidaan käyttää näppäinkomentoa valitun kohteen poistamisessa. Samalla uusi komento tekee kohteen poistamisen aiempaa siistimmin ilman, että aluvalintaa täytyisi laajentaa. Adoben omissa ohjeissa sanotaan näppäinkomennoksi Shift+Delete, mutta tämä toimii vain Mac-koneissa. PC-tietokoneella näppäinkomento on (vastoin kaikkia Adoben omia ohjeita) Shift+Backspace. PC-tietokoneella Shift+Delete vain täyttäisi aluevalinnan valitulla taustavärillä. Mikäli sinulla on vaikeuksia käyttää näppäinkomentoa, saman komennon saa valittua napauttamalla hiiren kakkospainiketta kohteen päällä ja valitsemalla Poista ja täytä valinta (Delete and Fill Selection).

Kutsu muokkaamaan ja Jaa tarkistuksia varten (Beta)

Photoshopin kuvan jakaminen toiselle henkilölle
Photoshopissa voidaan jakaa kuvia vaikkapa työyhteisössä henkilöltä toiselle.

Päivitetyn Kutsu muokkaamaan -toiminnon (Invite to edit) avulla voidaan jakaa Photoshop-dokumentti niin monelle yhteistyökumppanille kuin halutaan. Käytännössä dokumentti pitää tallentaa Adoben pilvipalveluun ja Photoshop osaa luoda linkin tähän dokumenttiin. Linkki lähetetään yhteistyökumppanille ja kun hän avaa linkin avulla kuvan omaan Photoshop-ohjelmaan ja tekee kuvaan muokkauksia, ne tallentuvat takaisin Adoben pilvipalveluun alkuperäiseen tiedostoon. Tämän jälkeen alkuperäinen tekijä voi yhä jatkaa kuvan muokkausta lisää. Ainakin tällä hetkellä tämä ominaisuus toimii nimenomaan siten, että vain yksi henkilö voi muokata yhtä ja samaa kuvaa kerrallaan.

Jaa tarkistuksia varten (Beta) -toiminnolla (Share for review) voidaan jakaa dokumentti sekä omalla tietokoneella olevia että Adoben pilvipalvelussa olevia dokumentteja yhteistyökumppaneille. On lisäksi mahdollista määrittää, onko jaettu linkki julkinen vai rajoitettu vain muutamaan käyttäjään.

Kuvan palauttaminen

Vanhan kuvan palauttaminen
Vanhat naarmuuntuneet ja repeytyneet valokuvat voidaan palauttaa takaisin alkuperäiseen loistoonsa älykkäiden korjausmetodien avulla.

Photoshopin 2023 versio tarjoaa uusia älykkäitä suotimia. Kysymys on Neural Filters -suotimista, joille ei ole annettu vieläkään suomenkielistä nimeä suomenkielisessä Photoshopissa. Luultavasti tähän tulee joskus jokin kammottava suomenkielinen termi, kuten vaikkapa Hermosuotimet. Joka tapauksessa näiden älykkäiden suotimen joukosta löytyy nyt uusi Kuvan palauttaminen (Photo Restoration), joka osaa palauttaa vanhat, kuluneet ja rikkinäiset valokuvat takaisin huippukuntoon. Kuten muutkin Neural Filter -suotimet niin myös tämä uusi suodin perustuu keinoälyyn. Tarjolla on useampia eri liukusäätimiä, joita vetämällä vanha kuva korjataan automaattisesti. Tarjolla on muun muassa kasvojen hienosäätöjä, mutta kehittyneimpänä säätimenä joukosta löytyy Naarmujen vähentäminen (Scratch reduction), jolla vanha taitoskohtia ja repeytymiä sisältävä valokuva korjautuu hetkessä takaisin alkuperäiseen loistoonsa. Tai ainakin melkein, sillä kuvasta ja sen kunnosta riippuen kuvankäsittely voi yhä vaatia jonkin verran manuaalistakin korjaustyötä.

Adobe Substance materiaalit

Adobe Photoshopissa voidaan nykyisin käyttää Adobe Substance -sovelluksen materiaaleja osana kuvankäsittelyä. Toisin sanoen Adoben 3D-ohjelman materiaaleja voidaan nyt hyödyntää myös Photoshopissa perinteisten valokuvien yhteydessä. Näitä materiaaleja voi ajatella siten, kuin ne olisivat Photoshopin Kuviot-paneelin (Patterns) valmiita grafiikoita (ruoho, vesi jne.), mutta uusia materiaaleja voi säätää liukusäätimillä monin eri tavoin ja lopputuloksena on aina uniikki kuva. Valmiita materiaaleja on jo vakiona paljon (kangas, kivi, marmori, tiili, metalli jne.), mutta kuten jo aiemmin todettiin, kutakin materiaalia voi säätää itse mielin määrin: voit vaihtaa kuvien toistuvuutta, valon suuntaa jne. Materiaalit sopivat hyvin fotorealismin tehostamiseen tai mielenkiintoisten taustojen luomiseen kuvassa olevien kohteiden taakse. Materiaalit-paneelin (Materials) voi ottaa käyttöön Ikkuna-valikosta (Window).

Camera RAW 15

Camera RAW -versio 15
Camera Raw on päivittynyt versioon 15 ja saanut paljon uusia ominaisuuksia, erityisesti maskaukseen liittyen.

Photoshopin Camera Raw -työnkulku on saanut paljon uusia ja parantuneita ominaisuuksia. Nyt ohjelma tunnistaa automaattisesti kuvasta kaikki ihmiset ja jopa niiden osat, kuten hiukset, silmät, kulmakarvat, suun jne. Lisäksi ohjelma tunnistaa kuvassa olevan taivaan ja muut kohteet automaattisesti. Kaikista automaattisesti tunnistetuista kohteista voidaan muodostaa maskeja, jolloin taivaan värikorjaus tai vaikkapa henkilön hiusten värjääminen tai hampaiden valkaisu käy käytevästi. Camera Raw -maskaus tukee nyt myös Käyrät-säätöä (Curves) ja lisäksi Camera Raw on saanut tuttuun tapaan tuen uusille kameroille ja objektiiveille.

Muita uudistuksia ja uusia ominaisuuksia

Tietokoneen näytönohjaimella ja sen ominaisuuksilla on nykyisin paljon merkitystä, koska nykyajan kuvankäsittely vaatii paljon laskentatehoa. Koska Photoshopin suosituskyvyssä ja visualisoinnissa voi olla joskus hitautta, on kätevää, että grafiikkasuorittimen omainaisuudet voi nyt tarkistaa suoraan Photoshopin sisältä käsin. Voit avata uuden GPU-ilmaisimen valitsemalla Ohje/Grafiikkasuorittimen yhteensopivuus (Help/View GPU Combatibility). Toinen pieni uudistus on se, että Photoshopin asetuksissa on nyt hakutoiminto, jolla voi etsiä asetuksia nimellä, jos niitä löydä muuten. Lopuksi vielä Käyristä-komentoon (Warp) on tullut mukaan uusi käyristysmuoto Lieriö (Cylinder), jota voi käyttää vaikkapa etiketin käärimiseen pullon tai tölkin ympärille.

Photoshop 2023 Beta -version ominaisuuksia

Adobe Photoshopista on saatavilla Beta-versio, jonka avulla vasta kehitteillä oleviin ominaisuuksiin voi tutustua jo etukäteen. Beta-version ominaisuudet tulevat mukaan viralliseen Photoshopiin jossain kohtaa tulevaisuudessa.

Livenä toimiva Gauss-sumennus

Live Gaussian Blur -suodatin on uudistettu versio vanhemmasta ja melko yksinkertaisesta Gauss-sumennus -suotimesta. Tällä hetkellä tätä suodinta voi käyttää vain Photoshopin Beta-vesiossa ja siinäkin vain Mac-tietokoneella. PC:n Photoshop Beta -versiolle suodin on tulossa mukaan Adobe-koulutuksen tietojen mukaan loppuvuodesta 2022. Toisin, kuin vanhassa Gauss-sumennuksessa, uusi versio hyödyntää tietokoneen näytönohjainta ja sen laskentatehoa. Tästä tulee muun muassa se etu, että sumennuksen vaikutus kuvassa voidaan esittää reaaliaikaisesti ja sitä mukaa, kun säädintä vedetään. Vanhassa versiossa sumennuksen vaikutus näkyy vasta, kun säätimen vetäminen lopetetaan. Lisäksi uudessa versiossa voidaan samaan panoroida ja zoomata kuvassa sekä muuttaa esimerkiksi tason sekoitustilaa tai peittävyyttä. Vanhassa versiossa mihinkään näihin ominaisuuksiin ei pääse niin pitkään, kun Gauss-sumennuksen ikkuna on avoinna.

Livenä toimivat liukuvärit

Livenä toimivat liukuvärit (Live gradients) toimivat, kuten sen nimi jo viittaa: liukuvärityökalulla kuvan päällä vetämällä voidaan sekä muuttaa liu’n pituutta ja suuntaa, mutta myös vaihtaa liu’n värejä sekä lisätä ja poistaa värejä.

Taustan luomistoiminto

Taustan luomistoiminto (Backdrop Neural Filters) on uusi keinoälyyn perustuva suodin (Neural Filter), joka osaa taikoa kuvaan tyhjästä erilaisia aidon näköisiä taustoja. Käyttäjä voi syöttää vapaasti hakusanoja, joiden pohjalta keinoäly luo taustavaihtoehtoja, joista käyttäjä voi valita mieleisensä.