Adobe Lightroom on monipuolinen sovellus valokuvien muokkaamiseen ja organisointiin
Valokuvien muokkaamiseen löytyy roppakaupalla erilaisia ohjelmistoja ja sovelluksia, mutta Adobe Lightroom eroaa perinteisistä kuvankäsittelysovelluksista monellakin tapaa. Lightroom on kehitetty ensisijaisesti valokuvaajien tarpeita ajatellen ja se sisältää kuvankäsittelyn lisäksi ominaisuuksia myös kuvien organisointiin, lajitteluun, tallennukseen, tulostukseen ja jakamiseen liittyen. Siinä missä johtava kuvankäsittelysovellus, Adobe Photoshop, sisältää valtavasti kuvankäsittelyyn liittyviä ominaisuuksia ja on tarkoitettu muun muassa graafikoille, mainostoimistoille ja muuhun yleiseen käyttöön, Lightroom tarjoaa ominaisuuksia paljon suppeammin ja ne on tarkoitettu erityisesti valokuvan korjaukseen ja parantamiseen. Photoshopin ominaisuudet voivat olla monelle valokuvaajalle suorastaan liikaa, sillä perinteinen valokuvaaja kaipaa lähinnä vain yksinkertaisia valotukseen, rajaamiseen ja sävyttämiseen liittyviä asioita. Lightroom pyrkiikin tarjoamaan nämä ominaisuudet sekä mahdollisimman suoraviivaisen ja helpon käyttöliittymän toimintojen tekemiseen. Lisäksi Lightroom tarjoaa työkaluja ja ominaisuuksia kuvien tulostukseen ja kuva-albumeiden suunnitteluun, kuvagallerian rakentamiseen sekä videon luomiseen valituista kuvista. Kuvia voidaan myös jakaa sosiaalisissa mediassa ja kuvat voidaan lähettää Lightroomista Adobe Photoshopiin jatkomuokattavaksi.
Kenelle Lightroom on tarkoitettu ja sopiiko se aloittelijoille?
Adobe Lightroom on kehitetty erityisesti valokuvia ja valokuvaajia varten – viittaahan jo ohjelman nimikin pimiössä työskentelemiseen. Se siis sopii ensisisjaisesti valokuvaajille, mutta yhtä lailla ohjelmaa voivat käyttää muut valokuvia harrastuksenaan ottavat henkilöt tai digikuvien muokkaamisesta kiinnostuneet henkilöt. Valokuvaajat hyötyvät Lightroomista eniten siksi, koska ohjelman ominaisuudet on kehitetty erityisesti digikameroiden tallentamien raakakuvien (Raw-kuvien) muokkaamiseen. Lightroom tukee kaikkia yleisiä raakakuvatiedostoja, kuten esimerkiksi Canonin CR2-muotoa, Sonyn ARW-muotoa, Nikonin NEF-muotoa sekä Adoben itsensä kehittämää DNG-muotoa. Lightroom tukee toki myös perintempiä kuvatiedostoja, kuten JPEG- ja TIFF-muotoja sekä hieman uudempaa HEIF/HEIC-muotoa, mutta parhaiten Lightroom toimii nimenomaan raakakuvien kanssa.
Lightroom on hyvin suoraviivainen ja intuitiivinen sovellus. Yleisesti voidaan todeta, että Lightroom sopii yhtä hyvin aloittelijoille kuin vaikkapa kuvankäsittelyyn tottuneille ammattilaisillekin. Kuvien säätäminen tapahtuu hyvin samaan tapaan kuin älypuhelimessa tai sosiaalisen median palveluissa, joten työkalujen käyttö ei pitäisi olla mahdottoman vaikeaa. Lisäksi erilaisia työkaluja on vähemmän, kuin esimerkiksi Adobe Photoshop -ohjelmassa. Toki Lightroomista löytyy syvyyttä ja kaikkien ominaisuuksien ja ohjelmaan sisäänrakennettujen moduulien ymmärtäminen vaatii aikaa ja harjoittelua. Myös Raw-kuvien hyödyntäminen, oikeaoppinen työnkulku Raw-kuvien muokkaamisessa, oman valokuvakirjaston perustaminen ja kuvien arkistointi, ohjelman asetukset ja edistyneet moduulit ohjelman sisällä voivat aiheuttaa alkuun kysymysmerkkejä, mutta sopivan Lightroom-koulutuksen avulla pääset nopeasti vauhtiin ja ennen pitkää ylläpidät omaa raakakuva-arkistoa sujuvasti.
Lightroom-koulutus ja -konsultointi
Jos Lightroom tuntuu hankalalta tai tarvitset apua sen käytössä, me autamme! Mixtum on erikoistunut ohjelmistokoulutuksiin ja tuntee Lightroomin enemmän kuin hyvin. Ota yhteyttä Mixtumin kotisivujen kautta ja pyydä tarjous vaikkapa omasta yksityiskoulutuksesta.
Mikä on Raw-kuva ja onko se pakollista?
Digikamerat ja nykyisin myös tietyt älypuhelimet osaavat ottaa valokuvia raakamuotoisena eli Raw-muodossa. RAW-tiedosto on binäärimuotoinen raakatiedosto, jota kamera ei ole vielä mitenkään prosessoinut, kuten lisännyt kuvaan terävöitystä tai JPEG-pakkausta. Tällöin valokuvaaja saa täyden hallinnan valokuvaan ja tällaista ”neitseellistä” kuvaa on mahdollista muokata myöhemmin liki miten tahansa. Esimerkiksi kuvan terävöitystä, valkotasapainoa, värisävyjä ja muita ominaisuuksia voidaan muuttaa vapaasti ja kuva voidaan tallentaa ja julkaista halutussa tiedostomuodossa.
Raakakuva tarkoittaa digitaalisessa mielessä samaa asiaa, kuin vanhan ajan filmi, joka piti ensin kehittää, jotta kuva voitiin nähdä. Samalla tavalla digitaalisesta raakakuvasta luodaan lopullisia kuvia käyttämällä sopivaa raakakuvan muokkaamiseen tarkoitettua erikoisohjelmistoa. Juju on siinä, että yhdestä ja samasta raakakuvasta voidaan tuottaa monia erilaisia versioita ja samalla alkuperäinen koskematon kuva säilyy tallessa. Koska RAW-kuvat on pakattu häviöttömällä menetelmällä, ne ovat tiedostokooltaan pääsääntöisesti suuria. Jokaisella kameravalmistajalla on myös oma raakakuvatiedostomuoto, jota tyypillisesti muokataan valmistajan omalla ohjelmalla. Raakakuvan huono puoli on siinä, että ne eivät ole suoraan jakokelpoisia eli niitä ei voi jakaa sellaisenaan someen, viedä verkkosivuille tai edes moneenkaan kuvankäsittelysobvellukseen. Onneksi avuksi voidaan ottaa Adobe Lightroom, joka tukee kaikkien tunnettujen kameravalmistajien kuvatiedostomuotoja. Kuvat voidaan säätää Lightroomissa ja sitten muuntaa johonkin perinteisempään kuvatiedostomuotoon.
Lightroom ei suoranaisesti vaadi Raw-kuvia, vaan sen ominaisuuksia voidaan käyttää yhtä hyvin vaikkapa perinteisen JPEG-kuvan yhteydessä. Kaikki kamerat osaavat tuottaa vähintään JPEG-muotoisen kuvan ja JPEG on maailman suosituin kuvatiedostomuoto, joten Lightroom sopii siten kaikkien valokuvien muokkaamiseen. JPEG-kuvan säätömahdollisuudet ovat vain hieman rajoitetummat kuin raakakuvan ja lisäksi kamera on tyypillisesti lisännyt siihen mukaan esimerkiksi kontrastia ja värikylläisyyttä. Valokuvaaja haluaa tyypillisesti tehdä nämä säädöt itse ja siksi raakakuvat ovat paras vaihtoehto.
Huomaa, että Lightroom ei tue läheskään kaikkia niitä kuvatiedostomuotoja, joita esimerkiksi Adobe Photoshop tukee. Lightroomiin voi kyllä tuoda jopa tasoja sisältävän PSD-muotoisen kuvan, mutta tällainen kuva pitää olla ensin tallennettu Photoshopissa maksimiyhteensopivuusasetuksella, jolloin Lightroom pystyy esittämään kuvan. Tällaista kuvaa voidaan yhä muokata esimerkiksi värisävyjen, rajaamisen ja perspektiiviominaisuuksien osalta, mutta Lightroom ei ymmärrä kuvatasoja eikä kuvan yhtä tiettyä tasoa ole mahdollista muokata erikseen, kuten Photoshopissa.
Mitä Lightroomilla voi tehdä?
Lightroomilla voidaan rajata kuva ja muokata sen valoisuutta, kontrastia, värikylläisyyttä ja muita ominaisuuksia. On mahdollista luoda sävytettyjä kuvia tai harmaasävykuvia. Lisäksi on mahdollista korjata kuvan vääristymiä ja perspektiiviä. Varsinaisten korjausominaisuuksien lisäksi Lightroom toimii valokuvien kirjastona eli eräänlaisena kuvien organisointi- ja lajittelukeskuksena. Kuvia voi jakaa kokoelmiin ja kuville voi syöttää värimerkintöjä ja avainsanoja, joiden avulla kuvia on helppo löytää myöhemmässä vaiheessa. Kuvia voidaan myös sijoittaa kartalle kuvauspaikan mukaan. Valituista kuvista on myös helppo tehdä tulosteita, PDF-tiedostoja, kuvagallerioita tai videoesityksiä.
Mikä tekee Lightroomista erinomaisen, on sen ei-tuhoava muokkausmahdollisuus. Tämä tarkoittaa sitä, että mikään kuvalle tehty muutos ei muuta kuvaa lopullisesti, vaan kaikki muokkaukset voidaan poistaa tai luoda uudelleen koska tahansa vielä vuosienkin päästä. Tämä on mahdollista, koska kuville tehdyt muokkaukset eivät tallennu kuvaan itseensä, vaan Lightroomin kirjastoon. Kun muokkaat kuvia uudelleen, Lightroom tietää mitä kuville on aiemmin tehty ja voit jatkaa muokkausta edellisestä vaiheesta tai palauttaa joko osan tai kaikki muokkaukset takaisin lähtötilanteeseen ja aloittaa alusta.
Mitä eroa on Lightroom ja Lightroom Classic -versioilla? Kumpi on parempi?
Lightroom on saatavilla työpöytäsovelluksena Windowsille ja Macintoshille mutta myös mobiiliversiona iOS- ja Android-järjestelmille. Lightroomista on lisäksi saatavilla kaksi eri versiota: Lightroom ja Lightroom Classic. Näistä Lightroom toimii sekä tietokoneella että mobiililaitteilla, kun taas Lightroom Classic vain tietokoneella. Classic-sanasta saattaa tulla helposti mielikuva vanhasta ja siten huonommasta ohjelmaversiosta, mutta Lightroom Classic on näistä kahdesta nimenomaan laajempi ja monipuolisempi. Classic-sanalla viitataan perinteiseen tapaan muokata kuvia tietokoneella ja pelkkä Lightroom viittaa kuvien muokkaamiseen puhelimella. Molemmissa ohjelmaversioissa on melko samanlainen käyttöliittymä, mutta ominaisuuksissa ja työkaluissa on eroja. Lightroom-version käyttöliittymää ja toimintoja on jouduttu yksinkertaistamaan siksi, että niitä voidaan käyttää kosketusnäyttölaitteella. Lightroom Classic -versiossa käyttäjä voi vaikuttaa käyttöliittymään monin tavoin ja mukauttaa sitä omiin tarpeisiin sopivaksi.
Käytit sitten kumpaa versiota tahansa, pystyt kyllä tekemään kuvalle kaikki perustason säädöt ja korjaukset. Jos mietit sitä kumpaa versiota ylipäänsä kannattaisi käyttää, voit miettiä kumpaanko käyttäjäryhmään kuulut: Classic-versiota käyttää tyypillisesti ammattivalokuvaaja, joka kuvaa järjestelmäkameralla ja muokkaa kuvia tietokoneella. Valokuvaajalla on tyypillisesti käytössä tarkka monitori ja valmiit kuvat toimitetaan asiakkaalle. Uudempaa Lightroomia käyttää tyypillisesti harrastajavalokuvaaja, joka kuvaa suoraan puhelimella, muokkaa kuvat suoraan puhelimen avulla ja jakaa kuvat puhelimella lopuksi sosiaaliseen mediaan. Kiteytettynä voisi sanoa, että Lightroom sopii enemmänkin aloittelijoille ja Lightroom Classic sopii valokuvausta pidempään harrastaneille ja ammattilaisille.
Lightroom on jonkin verran suppeampi ja yksinkertaistetumpi, kuin Lightoom Classic. Käyttöliittymän, työkalujen ja toimintojen lisäksi ohjelmaversioissa on myös muita merkittäviä eroja. Lightroom Classic -versiossa käyttäjä sijoittaa kaikki valokuvat haluttuun paikkaan omalla tietokoneella. Kuvat voivat olla joko tietokoneen kovalevyllä mutta myös ulkoisella kovalevyllä tai jopa verkkoasemalla, mutta joka tapauksessa kuvien säilytys hoidetaan itse. Haittapuoli tässä on lähinnä se, että tarvitset melko paljon kovalevytilaa isoa kuva-arkistoa varten ja joudut huolehtimaan itse kuvien varmuuskopioinnista. Uudemmassa Lightroomissa kaikki kuvat sijaitsevat Adoben pilvipalvelussa. Näin yhtä ja samaa kuvaa voi muokata sekä tietokoneella että puhelimella ja kuvaan tehdyt muutokset ovat tiedossa kaikilla päätelaitteilla. Kuvien varmuuskopiointi tapahtuu myös täysin automaattisesti. Huono puoli on lähinnä se, että sinun tulee ostaa Adobelta pilvitallennustilaa. Edullisin paketti alkaa 20 gigatavusta, mutta saatavilla on myös teratavun ja 20 teratavun pilvitallennuspaketteja. Nämä ovat kuukausimaksuun perustuvia paketteja ja tulevat pidemmän päälle kalliimmaksi, kuin vaikkapa oman kovalevyn hankinta ja kuvien säilyttäminen omalla laitteella. Uuden ajan Lightroomin käyttöä varten sinulla tulee luonnollisesti olla myös Internet-yhteys, jotta kuvia voidaan ylipäänsä hakea ja muokata. Ammattivalokuvaajalle saattaa kertyä vuosien saatossa kymmeniä tai satoja tuhansia RAW-muotoisia valokuvia eikä uuden ajan Lightroomia ole tarkoitettu näin ison kuva-arkiston ylläpitämiseen. Lightroom Classic -versiossa on myös monipuolisemmat kuvien hakutoiminnot, sillä voit hakea kuvia avainsanojen ja muiden metatietojen lisäksi myös vaikkapa kameran rungon tai objektiivin mukaan. Myös Lightroom Classic -version työkalut ovat kehittyneempiä ja niissä on enemmän hienosäätöjä.
Mitä Lightroom maksaa?
Yksityishenkilöt voivat hankkia Lightroomin erillissovelluksena, mutta koska uuden ajan Lightroomissa kuvat tallennetaan pilveen, sinulla täytyy olla myös Adoben pilvitallennustilaa. Tarjolla on Adoben valokuvauspaketteja, joista edullisempi 20 gigatavun paketti maksaa 12,39 € / kk ja laajempi 20 teratavun paketti maksaa 24,79 € / kk. Valokuvauspaketeissa mukaan tulevat sekä mobiilikäyttöön tarkoitettu Lightroom, työpöytäkäyttöön tarkoitettu Lightroom Classic sekä myös työpöytäkäyttöön tarkoitettu Adobe Photoshop. Voit myös ostaa pelkän Lightroomin (mukana ei tule Lightroom Classic -versiota eikä Photoshopia) 1 teratavun pilvitallennuspakettina hintaan 12,39 € / kk.
Tarvittaessa voit myös ostaa laajemman Adobe Creative Cloud -ohjelmistopaketin, jossa mukaan kuuluvat Lightroomin, Lightroom Classicin ja Photoshopin lisäksi iso joukko (yli 20 kpl) muita Adoben sovelluksia, kuten Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro jne. Creative Cloud -ohjelmistopaketin hinta riippuu siitä, hankitaanko lisenssi yksityishenkilölle, yritykselle vai opiskelijalle. Esimerkiksi normaaliin yksityiskäyttöön tarkoitettu lisenssi on 64,55 € / kk.
Kaikissa vaihtoehtoissa (pelkkä Lightroom, valokuvauspaketti tai kokonainen Adobe Creative Cloud -paketti) kuuluu mukaan ilmainen seitsemän päivän tutustumisjakso. Voit siis peruuttaa tilauksen maksutta tämän ajan sisällä.
Adobe Lightroom -koulutus ja tulevat kurssit
Mixtum tarjoaa sekä Adobe Lightroom Classic -aiheiset kurssit että Lightroomiin liittyvät koulutus- ja konsultointipalvelut. Saat sekä henkilökohtaista Lightroom-konsultointia, erityisesti yrityksille suunnattuna räätälöityjä yksityiskoulutuksia että kaikille avoimia Lightroom-velhon peruskursseja. Mikäli olet kiinnostunut Lightroom-koulutuksista, ota yhteyttä Mixtumin kotisivujen kautta.
Alapuolelta näet kaikki tulossa olevat avoimet Lightroom Classic -kurssit ja lisää kursseja löydät velhon kurssikalenterista.
Kurssikalenterista ei juuri nyt löytynyt kursseja tähän aiheeseen liittyen, mutta voit tarkistaa ajanmukaisen tilanteen Mixtumin kurssikalenterista.
Adobe Lightroom oppi- ja opetusmateriaalit
Kun etsit Adobe Photoshop -aiheisia kirjoja, videoita ja muita opetusmateriaaleja, kannattaa tutusta Velhon käsikirjoihin ja muihin velhon tuotteisiin. Lisätietoa velho-tuotteista löydät osoitteesta velhon.fi.
Alapuolelta näet tilattavissa olevat Photoshop-velhon käsikirjat:
Adobe Lightroom Classic 2023 -velhon käsikirja
2023Adobe Lightroom Classic 2023 -velhon käsikirja sopii erityisesti valokuvaajille mutta myös kaikille muille digikuvien käsittelystä ja oman digikuva-arkiston ylläpitämisest…
Adobe Lightroom Classic 2021 -velhon käsikirja
2021Adobe Lightroom Classic 2021 -velhon käsikirja sopii erityisesti valokuvaajille mutta myös kaikille muille digikuvien käsittelystä ja oman digikuva-arkiston ylläpitämisest…