Adobe Premiere Pro 2023 uudet ominaisuudet

Adobe Premiere Pro 2023 -versio on julkaistu ja tämä suosittu videoeditointisovellus tarjoaa jälleen pieniä parannuksia ja uusia ominaisuuksia siellä täällä.

Julkaistu: 5.12.2022 Kategoriat: Adobe Premiere Pro

Jaa tämä juttu

Adobe Premiere Pro on suosittu ja monipuolinen ammattitason videoeditointisovellus. Se toimii hyvin yhdessä muiden Adobe-ohjelmien kanssa, kuten esimerkiksi Adobe After Effects ja Adobe Illustrator. Adobe Max -tapahtuman yhteydessä marraskuussa 2022 esiteltiin Premiere Pro:n uusi ohjelmistoversio ja tässä artikkelissa poiminnot parhaista ja merkittävimmistä Premiere Pro 2023 -version (versio 23) uusista ja muuttuneista ominaisuuksista.

Mainos

Premiere Pro -velhon koulutus

Mixtum järjestää suositut ja monipuoliset Adobe Premiere -koulutukset, joiden avulla kehityt taitavaksi videoeditoijaksi ja ennen pitkää suoranaiseksi videovelhoksi. Tutustu Premieren-aiheisiin videoeditointikursseihin ja varaa paikkasi mukaan koulutukseen!

Monipuolisempi tekstien muokkaus

Adobe Premiere Pro 2023 ja tekstin reunaviiva

Premiere Pro 2023 uudet ominaisuudet ovat melko pieniä parannuksia siellä täällä. Jotain vuoden 2023 version uudistuksista kertoo jo se, että ensin mainostettu (ja siinä mielessä merkittävin) uudistus on mahdollisuus lisätä aiempaa monipuolisemmin erilaisia reunaviivoja tekstille. Kyseessä on toki hyvä parannus, mutta tämäntapaiset ominaisuudet olisi ollut hyvä olla olemassa jo aiemminkin. Itse asiassa nämä ominaisuudet olivat olemassa jo aiemmin, mutta nimenomaan vanhemmassa Title Editor -paneelissa. Kun Adobe uudisti tekstin muokkauksen ja julkaisi uuden Essential Graphics -paneelin, se sisälsi alkuun vain pienen osan jo aiemmin käytössä olleista ominaisuuksia. Pikku hiljaa Essential Graphics -paneelia on kuitenkin laajennettu ja paranneltu. Premiere 2023 -version julkistuksen yhteydessä aikaisempi Title Editor, joka oli jo kantaa ottavasti muutettu muotoon Legacy Title, on nyt otettu kokonaan ohjelmasta pois. Enää ei siis ole mahdollista luoda ja muokata tekstejä vanhalla editorilla, vaan tekstit luodaan nykyisin Text-työkalulla ja muokataan Essential Graphics -paneelin kautta.

Essential Graphics -paneeli tarjoaa nyt uutena ominaisuutena Inner-, Outer ja Center-ääriviivavaihtoehdot teksteille. Toisen sanoen nyt on mahdollista valita ääriviivan paikka samaan tapaan, kuin monissa muissa graafiseen suunnitteluun tarkoitetuissa Adobe-sovelluksissa. Lisäksi sekä reunaviivoja että myös varjoja voidaan lisätä yhdelle tekstille useita kappaleita ja kullakin reunaviivalla voi luonnollisesti olla esimerkiksi oma väri ja paksuus. Väriin liittyen Premiere 2023 -versiossa on muuten sellainen erittäin marginaalinen muutos, että pipettityökalu sijaitsee nyt värivalinnan vierellä eikä kaueampana paneelin reunalla, kuten vanhemmissa versioissa.

Adobe Premiere Pro 2023 ja tekstin tasaus

Erittäin tervetullut uudistus on se, että aikajanalla voidaan nyt valita useita tekstiklippejä ja säätää niiden muotoilua yhdellä ja samalla kertaa Essential Graphics -paneelin avulla. Tämä säästää aikaa ja vaivaa, kun usean tekstin fonttia, väriä tai muita asetuksia halutaan vaihtaa. Essential Graphics -paneeli myös sisältää aiempaa monipuolisemmin mahdollisuuksia tasata tekstejä joko keskenään tai suhteessa videoon. Essential Graphics -paneeli sisältää Align and Transform -osion, jossa on muista Adobe-ohjelmista tutut kuvakkeet tekstien tasaamiseen ja jakamiseen. On mahdollista valita esimerkiksi tasaus joko suhteessa koko videoon tai toiseen valittuun tekstiin.

Parantunut suorituskyky

Adobe Premiere Pro 2023 tarjoaa parannuksia suorituskykyyn liittyen. Multi-Frame-renderöinnin ansiosta Adobe After Effects -mallit (templates) renderöityvät Adoben tietojen mukaan jopa kaksi kertaa aiempaa nopeammin. Tähän toki vaikuttaa itse kunkin editoijan oman tietokoneen komponentit sekä After Effects -mallien monimutkaisuus, mutta luvassa pitäisi olla joka tapauksessa parantunut nopeus. Lisäksi myös 10-bittinen AVC-intra-muoto (Sony XAVC Intra, Canon XF-AVC Intra ja Panasonic AVC Intra) toimii nyt kaksi kertaa aiempaa nopeammin Applen laitteilla GPU-kiihdytyksen ansiosta. GPU-kiihdytyksen ansiosta Myös Premieren värinhallintaan tarkoitettu Lumetri scopes -paneeli toimii aiempaa nopeammin GPU-kiihdytyksen ansiosta. Lisäksi Premiere Pro käyttää nyt esikatselun kodekkina Apple ProRes 422 LT -muotoa, jonka ansiosta esikatselu laatu pysyy hyvänä ja se voidaan esittää tehokkaasti sekä Windows- että MacOS-järjestelmissä.

Tulevat Adobe Premiere -kurssit ja koulutukset

Mixtum tarjoaa suositut ja monipuoliset Adobe Premiere -aiheiset peruskurssit ja jatkokurssit. Osallistu avoimelle Premiere-kurssille erittäin edullisella hinnalla tai pyydä tarjous yksityishenkilölle tai isommalle organisaatiolle räätälöidystä yksityiskoulutuksesta sovitulla sisällöllä ja sovittuna ajankohtana.

Lue lisää

Adobe Premiere Pro velhon peruskurssi 3-4.10.2024

Adobe Premiere Pro -velhon perukurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille videoeditoinnista kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetään live-muotoisena siten, ett…