Adobe Photoshop 2024 uudet ominaisuudet

Julkaistu: 29.1.2024 Kategoriat: Adobe Photoshop

Jaa tämä juttu

On jälleen aika uuden Photoshop-version ja tällä kertaa se tarjoaa jotain todella vaikuttavaa. Aiemmin vain Beta-versiossa olleet keinoälyyn perustuvat ominaisuudet ovat nyt käytettävissä Photoshopin normaalissa versiossa. Niiden avulla Photoshop osaa luoda todella vaikuttavia mutta silti uskottavia kuvia täysin tyhjästä keinoälyn avustuksella. Vaikka keinoäly on tämän ajan suurin hitti ja trendi sekä maailmalla yleisesti että myös Photoshopissa niin uuteen Photoshop 2024 -versioon mahtuu myös muita varsin hyviä uudistuksia ja parannuksia.

Photoshopin 2024 -versio tuli saataville jo joulukuussa 2023 ja uusi versio oli todella odotettu, koska aiemmin vain Beta-versiossa olleet keinoälyyn perustuvat ominaisuudet tulivat tällöin osaksi normaalia Photoshop-sovellusta. Maailma suorastaan pursuaa tällä hetkellä erilaisia työkaluja kuvamateriaalin luomiseen täysin tyhjästä keinoälyn avulla, mutta Photoshopin keinoälyyn perustuvat ominaisuudet ovat olleet olemassa jo pidempään erillisessä Adobe Firefly -sovelluksessa. Keinoälyominaisuudet eivät siten ole tulleet Photoshopiin vain nykyisen trendin takia, vaan ne ovat todella pitkälle kehitettyjä, erittäin hyödyllisiä ja vaikuttavia.

Kontekstuaalinen tehtäväpalkki (Contextual Taskbar)

Kontekstuaalinen tehtäväpalkki
Kontekstuaalinen tehtäväpalkki (Contextual Taskbar) pyrkii nopeuttamaan työnkulkua tarjoamalla useimmiten käytettyjä toimintoja pikakuvakkeina ja komentoina suoraan kuvan vierelle.

Kontekstuaalinen tehtäväpalkki (Contextual Task Bar) lienee ensimmäinen ja selkein ero ohjelmassa aiempaan versioon nähden. Se on kuvan vierelle automaattisesti asettuva kelluva valikko, joka esittää työnkulun tärkeimmät vaiheet kuvakkeina ja nopeuttaa siten kuvankäsittelyä. Tämä valikko mahdollistaa uuden ja aiempaa nopeamman tavan työskennellä ja poimia komentoja: jos sinulla on tyhjä dokumentti avoinna, valikko tarjoaa kuvakkeen uuden kuvan sijoittamiselle dokumenttiin. Kun kuvaa sijoitetaan tyhjään dokumenttiin, valikko tarjoaa muun muassa peilikuvavaihtoehtoja. Tämän jälkeen valikko esittää pikakomentoja kuvaan liittyen: Photoshop osaa esimerkiksi valita kuvasta automaattisesti kohteen (esimerkiksi ihmisen) tai poistaa automaattisesti taustan kohteen takaa yhdellä napautuksella. Jos otat käyttöön valintatyökalun ja muodostat kuvaan valinnan, valikko tarjoaa pikakomentoja kyseiseen valintaan liittyen. Hienoimpana esimerkkinä Photoshop osaa sekä poistaa valitun kohteen että myös luoda sen tilalle uutta sisältöä täysin uskottavasti keinoälyyn perustuen. Jos taas vaihdat rajaustyökaluun, valikko esittää pikakomentoja kuvan rajaamiseen liittyen ja tässäkin kohtaa keinoäly osaa luoda uutta sisältöä rajattun kuvan ulkopuolelle.

Uusi Kontekstuaalinen tehtäväpalkki voi olla samaan aikaan todella kätevä että myös hieman ärsyttäväkin. Onneksi tehtäväpalkin voi koska tahansa joko ottaa esille tai pois valitsemalla Ikkuna/Kontekstuaalinen tehtäväpalkki (Window/Contextual Task Bar). Itse tehtäväpalkin sisällä voidaan myös valita komento Kiinnitä tehtäväpalkki (Pin bar position), jolloin valikolle voidaan asettaa tietty kiinteä paikka Photoshopin sisällä eikä tehtäväpalkin paikka muutu joka kerta uuden kuvan avaamisen yhteydessä.

Mainos

Photoshop-koulutus ja Photoshop-kurssit

Mixtum järjestää Suomen suosituimmat Photoshop-koulutukset, joiden avulla kehityt suoranaiseksi Photoshop-velhoksi. Photoshopin uusia keinoälyyn perustuvia ominaisuuksia hyödynnetään jo Photoshop-velhon peruskurssilla ja Photoshop-velhon jatkokurssilla opit luomaan vähintäänkin yhtä vaikuttavia yhdistelmäkuvia täysin manuaalisesti ja perinteisesti.

Tutustu seuraaviin koulutuspaketteihin:

Generatiivinen täyttö (Generative Fill)

Generatiivinen täyttö
Generatiivinen täyttö (Generative Fill) on Photoshopin keinoälyyn perustuva huikean hieno ominaisuus, jossa Photoshop taikoo uusia elementtejä kuvan sisälle täysin tyhjästä.

Generatiivinen täyttö (Generative Fill) on varmasti yksi vaikuttavimmista asioista Photoshopin historiassa. Jos valitset kuvassa alueen jollain valintatyökalulla, tehtäväpalkki tarjoaa Generatiivinen täyttö -komennon (Generative Fill), jolla Photoshop luo kuvaan uutta sisältöä valitun sisällön tilalle keinoälyn avulla. Jos kirjoitat tekstipohjaisen syötteen, Photoshop luo uutta sisältöä tämän syötteen pohjalta. Jos taas jätät tekstisyötteen tyhjäksi, Photoshop toimii täysin automaattisesti ja tekee valitulle alueelle omia taikojaan. Useimmiten Photoshop poistaa kuvasta valitun kohdan ja täyttää sen jollain uudella sisällöllä mahdollisimman uskottavasti. On mahdollista poistaa kokonaisia ei-toivottuja elementtejä mutta myös pieniä naarmuja, varjoja, valoja ja muita ei-toivottuja yksityiskohtia elementtien kohdalta. Jos taas kirjoitat ja kuvailet tekstisyötteessä jonkin uuden elementin, Photoshop luo sen ja sulauttaa uskottavalla tavalla alkuperäiseen kuvaan. Photoshop tukee tekstisyötteessä yli sataa eri kieltä ja parhaiten Photoshop luo uuden elementin, kunhan sen kuvailee tarpeeksi tarkasti. Uusi tyhjästä luotu elementti voi olla jo hyvä sellaisenaankin, mutta joissakin tapauksissa se voi näyttää hassulle eikä sovi kuvaan ollenkaan. Keinoäly ei siis onnistu aivan joka kerta. Photoshop kuitenkin tarjoaa useampia vaihtoehtoja uudesta elementistä ja sopivimman vaihtoehdon voi valita Ominaisuudet-paneelissa (Properties).

Koska keinoälyä hyödyntävät Photoshopin työkalut ja ominaisuudet lähettävät kuvan verkkoon, sinulla tulee olla koko ajan Internet-yhteys. Esimerkiksi Generatiivinen täyttö on samaan aikaan sekä äärimmäisen kätevä, ällistyttävä ja hyödyllinen ominaisuus ja mahdollisuus, mutta toisaalta taas hieman pelottava uhka. Photoshopin avulla on jo aiemmin voinut luoda täysin uskottavia mutta ei-todellisia kuvia, mutta nyt siihen pystyy todellakin kuka tahansa ihan vain nappia painamalla. Kaiken lisäksi Photoshop ei itsessään merkitse kuvia vesileimalla tai rajoita keinoälyllä luodun kuvan käyttämistä, vaan keinoälyllä luotuja kuvia voidaan käyttää myös kaupallisissa tarkoituksissa. Ominaisuutta voidaan kuitenkin helposti käyttää myös vääriin tarkoituksiin. Esimerkiksi vesileimalla suojatun kuvan vesileimat voi nyt poistaa nappia painamalla ja pahimmassa tapauksessa kuka tahansa voi luoda kuvasta hyvinkin uskottavan väärennöksen ja levittää sitä verkossa. Tulevaisuudessa täytyykin ottaa yhä enemmän kantaa siihen missä ja miten keinoälyllä luotuja kuvia voidaan käyttää, sillä tämä on parhaimmillaan aikaa säästävä työkalu mutta pahimmillaan väline propagandan ja disinformaation välityksessä. Käyttääksesi Photoshopia sinun tuleekin hyväksyä Adoben generatiivisen tekoälyn käyttöohjeet, joissa esimerkiksi pyydetään toimimaan kunnioittavasti ja turvallisesti ja kielletään tekoälytoimintojen käyttämistä esimerkiksi loukkaavan ja laittoman sisällön toteuttamisessa.

cards.fi

Photoshop-koulutus.fi

Suomenkielisellä Photoshop-koulutus.fi -verkkosivustolla käsitellään yksinomaan Adobe Photoshop -sovellusta ja sen ominaisuuksia, käyttöä, historiaa, uusia ja ominaisuuksia. Sivustolla tarjotaan vinkkejä ja niksejä Photoshop-ohjelman opetteluun.

https://photoshop-koulutus.fi

Generaativinen laajennus (Generative Expand)

Generatiivinen laajennus
Generatiivinen laajennus (Generative Fill) on erittäin hyödyllinen ominaisuus kuvan rajaamisen yhteydessä. Siinä Photoshop taikoo alkuperäisen mutta isommaksi rajatun kuvan ulkopuolelle uuden uskottavan taustan, joka sulautuu täydellisesti kuvassa olevan alkuperäisen taustan kanssa.

Generatiivinen laajennus (Generative Expand) mahdollistaa kuvan rajaamisen alkuperäistä isommaksi niin, että Photoshop taikoo kuvan reunoille automaattisesti uutta sisältöä. Tämä uusi sisältö luodaan keinoälyn perustella niin, että se sulautuu uskattavalla tavalla kuvan olemassa olevaan alkuperäiseen sisältöön. Useimmissa tapauksissa on mahdoton tietää, että alkuperäistä kuvaa on laajennettu ja reunoilla olevaa sisältöä ei ole ollut olemassa oikeasti. Luonnollisesti tämä automaattinen sisällön generointi toimii parhaiten niissä kuvissa, joissa on kohtuullisen tasaista ja yksinkertaista taustaa, mutta varsin usein keinoäly pystyy luomaan uutta uskottavaa sisältöä myös erittäin hankalissa tilanteissa: se pystyy esimerkiksi luomaan uusia rakennuksia, jotka jatkuvat alkuperäisessä kuvassa olevien rakennusten perspektiivin mukaisesti täysin uskottavalla tavalla.

Photoshopin verkkoversio

Photoshopin verkko-versio
Adobe Photoshop -ohjelmaa voi käyttää myös suoraan selaimen kautta verkkoversiona.

Photoshopin verkkoversio on saanut oikeastaan kaikista eniten ominaisuuksia, koska siinä on myös varaa kehittyä eniten. Verkkoversiota käytetään suoraan selaimella ja siinä on mukana kaikki Photoshopin tutut perusominaisuudet uusimpia keinoälyyn perustuvia toimintoja ja kontekstuaalista tehtäväpalkkia myöten. Photoshopin verkkoversio löytyy osoitteesta: https://photoshop.adobe.com ja sitä voi käyttää, kun sinulla on Creative Cloud -jäsenyys.

Parannettu Poisto-työkalu (Remove Tool)

Poisto-työkalu (Remove Tool) on entistä nopeampi ja parempi työkalu kaikenlaisten ei-toivottujen elementtien poistamiseen kuvasta.

Poisto-työkalu (Remove Tool) on entistä nopeampi, sillä sen avulla voi poistaa kuvasta kohteita vain ympäröimällä kohde. Aiemmin poistettava kohde piti maalata kokonaan peittoon, joten nykyisin kohteet voi hävittää todella nopeasti. Kaiken lisäksi komento on kehittynyt entisestään ja pystyy poistamaan erittäin haastaviakin kohteita täysin uskottavalla tavalla.

Adobe Photoshop -käsikirja itseopiskelua varten

Lue lisää

Adobe Photoshop CC 2024 velhon käsikirja

2024

Adobe Photoshop 2024 -velhon käsikirja sopii kaikille kuvankäsittelystä kiinnostuneille harrastajille ja ammattilaisille. Ota maailman suosituin kuvankäsittelyohjelma haltuun!