Adobe Illustrator 2023 uudet ominaisuudet

Adobe Illustrator on erittäin monipuolinen suunnittelu- ja kuvitussovellus. Illustrator 2023 -version uudistukset ja parannukset liittyvät erityisesti 3D-objektien hienosäätöihin, mutta mukana on myös uusi ja mielenkiintoinen Interwine-komento. Lisäksi uusi versio tarjoaa parempaa suorityskykyä ja pieniä parannuksia muun muassa vektorointiin ja värien valitsemiseen liittyen.

Julkaistu: 23.3.2023 Kategoriat: Adobe Illustrator

Jaa tämä juttu
adobe-koulutus.fi

Mikä on Adobe Illustrator?

Jos haluat tietää tarkemmin mikä on Adobe Illustrator ja mihin sitä oikein käytetään, kannattaa tutustua oheiseen Illustrator-esittelyyn.

https://adobe-koulutus.fi/illustrator/

3D-objektien tyylittely useilla valoilla ja varjoilla

Illustratorissa on nyt mahdollisuus lisätä 3D-objektille jopa kymmenen eri valonlähdettä. Voit säätää valaistuskulmia ja antaa 3D-objektille useita varjoja, jotta taideteoksesi näyttää todellisemmalta tai tyylikkäämmältä. Useiden valojen ja varjojen avulla 3D-objektille saadaan luotua juuri oikeanlainen tunnelma.

Illustrator 2023 3D-valot ja -varjot
3D-objektien valoja ja varjoja voidaan säätää entistä monipuolisemmin.

3D-objektien rautalankatila

3D-objektille voi nyt asettaa koska tahansa muokkauksen aikana päälle rautalankatilan, jolloin 3D-objekti esitetään ilman värejä ja tehosteita. Näin voidaan paremmin tarkastella 3D-objektin kulmaa ja perspektiiviä.

Illustrator 2023 3d-rautalankatila
3D-objektit voidaan esittää rautalankamuotoisesti.

Interwine-toiminto

Adobe Illustrator tarjoaa nyt uuden Interwine-komennon, jonka avulla voidaan yhdistää ja erotella päällekkäin kulkevia vektorikuvioita. Sen jälkeen, kun kaikki päällekkäiset grafiikat on valittu ja niille on annettu Interwine-komento, voidaan viedä hiiri päällekkäisten kohtien luo ja valita mitkä osat jäävät pohjalle ja mitkä nousevat pintaan. Käytännössä hiiren osoitin esittää vakiona lassoa ja sen avulla lassota jokin tietty kohta kuviosta. On myös mahdollista pitää Shift-näppäintä pohjassa, jolloin hiiren osoitin muuttuu suorakaidevalinnaksi. Valitse haluamasi kohta ja yksinkertaisesti napauta sitä. Valittu alue joko nousee päällimmäiseksi tai laskee alimmaiseksi. Voit klikata niin monta kertaa kuin haluat ja siten vaihtaa asettelua.

Sama lopputulos on voitu toki luoda Illustratorissa paljon aiemminkin, mutta uusi komento on kätevä ja se nopeuttaa grafiikan muokkausta varsinkin silloin, kun toistensa päällä kulkevia grafiikoita on lukuisia. Uusi ominaisuus löytyy valikkoriviltä kohdasta Object/Interwine ja valittavissa on sekä Make-, Releaseja Edit-komennot. Make muodostaa uudenlaisen Interwine-ryhmän, Release palauttaa sen takaisin normaaliksi ja Edit-komennolla voidaan muokata päällekkäisiä alueita ja niiden asettelua.

Illustrator 2023 Interwine-toiminto
Uusi mielenkiintoinen Interwine-komento.
Mainos

Illustrator-velhon koulutus

Mixtum järjestää suositut Adobe Illustrator -koulutukset. Koulutuksissa opit ohjelman ja toteuttamaan vektorigrafiikkaa monissa eri käyttötilanteissa. Tutustu Adobe Illustrator -velhon kursseihin ja varaa paikkasi mukaan koulutukseen!

Parantunut suorityskyky

Adobe-ohjelmistojen suorituskykyä pyritään parantamaan jokaisessa versiossa. Uusimmassa versiossa panorointi, zoomaus ja vieritys saattavat toimia aiempaa paremmin silloin, kun dokumenttiin on tuotu useita bittikarttakuvia. Illustrator osaa tilapäisesti piilottaa kuvien rajausruudut ja apuviivat silloin, kun dokumenttia panoroidaan.

Illustrator 2023 parantunut suorituskyky

Parannuksia kuvan vektorointiin

Illustratorissa on nyt kehittyneempi menetelmä pienikokoisten valokuvien vektorointiin.

Illustrator 2023 parannuksia valokuvan vektorointiin

Parannuksia värien muokkaukseen

Illustratorissa on nyt aiempaa kehittyneemmät värinmuokkausmahdollisuudet. Illustrator ensinnäkin muistaa viimeksi käytetyn väritilan, joten voit jatkaa haluamallasi värimallilla aina, kun avaat Illustratorin. Tämän lisäksi Gradient-paneeli vastaa Color-paneelissa valittua väritilaa harmaasävyn sijaan, kuten aiemmissa versioissa. Lopuksi värin valitseminen ja värin läpinäkyvyyden muuttaminen tapahtuu reaaliajassa sitä mukaa, kun vaikkapa Color Picker -paneelissa liikutetaan hiirtä ja poimitaan valitulle grafiikalle uutta väriä.

Illustrator 2023 värien valitseminen

Muita parannuksia

Illustratorin 2023 -versiossa voidaan voidaan jakaa Illustrator-dokumentteja muille arvioitavaksi. Ohjelman yläreunan Share/Share for review -komennolla luodaan linkki, joka sitten voidaan lähettää vaikkapa tiimin sisällä toiselle henkilölle arvioitavaksi. Komento on vielä Beta-vaiheessa.

Tekstin kopiointi Adobe Illustratorin ja Adobe InDesignin välillä toimii nyt siten, että yhdestä ohjelmasta kopioidun tekstin muotoilu säilyy, kun se liitetään toiseen ohjelmaan. Kyseessä on pieni mutta erittäin hyödyllinen parannus.

Napauttamalla Illustratorin oikeassa yläkulmassa sijaitsevaa suurennuslasikuvaketta, saadaan esille Discover-ikkuna. Tämän ikkunan sisällä on Quick Actions -osio, joka tarjoaa jonkin verran valmiita, erityisesti tekstille tarkoitettuja, tehosteita, kuten Retro text ja Neon glow text. Minkä tehosteen valitsetkin, voit liittää sen valitulle objektille, jolloin obektin muoto, väri ja muut ominaisuudet muuttuvat. Tehosteen ominaisuuksia voi myös muokata jälkikäteen Appearance-paneelin kautta. Taitava Illustrator-graafikko rakentaa tämäntapaiset tehosteet itse, mutta luultavasti näiden tehosteiden tarkoitus on pikemminkin esitellä uusille käyttäjille mikä on ylipäänsä mahdollista sekä ohjata ja opastaa käyttäjiä Illustratorin sisällä.

3D-objektien Extrude-muoto tuntee nyt kaksi uutta muunnosta: Taper ja Twist. Näiden avulla 3D-objektit voidaan muuntaa hyvinkin mielenkiintoiseen muotoon, kun ne esimerkiksi kiertyvät toistensa ympärille. Lisäksi 3D-objektit voidaan julkaista ja viedä aiempaa laajemmin eri tiedostomuotoihin. Asset Export -paneelin kautta vietynä valittavissa on OBJ-, USDA-, USDZ- ja GLTF-tiedostomuodot.

Adobe Illustrator -kurssit ja -koulutukset

Tuntuuko Illustrator vaikealta ja hankalalta? Ei hätää, sillä Mixtum tarjoaa Adobe Illustrator -kurssit sekä aloittelijoille että edistyneille graafikoille. Osallistu avoimelle kurssille tai pyydä tarjous yksityishenkilölle tai isommalle organisaatiolle räätälöidystä yksityiskoulutuksesta.

Lue lisää

Adobe Illustrator velhon peruskurssi 19-20.9.2024

Adobe Illustrator -velhon peruskurssin etäkoulutus tarjoaa tuhdin paketin kaikille kuvittamisesta ja vektorigrafiikasta kiinnostuneille. Tämä etäkoulutus järjestetä…

Julkaisuun liitetyt avainsanat

2023 3d beta Illustrator interwine uudet ominaisuudet