Adobe After Effects 2023 uudet ominaisuudet

Adobe After Effects 2023 -versio (v23) on ulkona ja tämä erittäin laaja ja monipuolinen sovellus tarjoaa jälleen parannuksia ja uusia ominaisuuksia siellä täällä.

Julkaistu: 6.12.2022 Kategoriat: Adobe After Effects

Jaa tämä juttu

Adobe After Effects on suosittu, monipuolinen ja ammattitason sovellus, jolla luodaan erityisesti animaatioita ja tehosteita. Adobe After Effects 2023 -versio on monin paikoin eräänlainen kasvojen kohotus, sillä se on päivitetty ja uudistettu nykytrendien mukaiseksi Ohjelma tarjoaa parannuksia muun muassa Track matte -maskaukseen, tarjoaa H.264-tuen videoiden renderöintiin sekä tarjoaa uusia animaatiomalleja ja parannuksia avainruutujen (keyframe) hallintaan. Lisäksi tarjolla on nyt valinnainen asennus Maxon Cinema 4D:n -sovellukselle.

Mainos

After Effects -koulutukset

Mixtum järjestää suositut ja monipuoliset Adobe After Effects -koulutukset, joiden avulla kehityt taitavaksi tehostenikkariksi ja animaattoriksi ja ennen pitkää suoranaiseksi After Effects -velhoksi. Tutustu After Effects -aiheisiin koulutuksiin tai pyydä tarjous omasta yksityiskoulutuksesta halutulla sisällöllä ja haluttuna ajankohtana.

Uudet oletusarvot, esiasetukset ja mallit

Adobe After Effects ja uudet esiasetukset

After Effects 2023 -versiossa on käytössä paljon uusia esiasetuksia eri puolilla ohjelmaa ja tavallaan koko sovellus on päivitetty esiasetusten suhteen nykyhetkeen sopivaksi. Jo heti uuden komposition (Composition) perustamisen yhteydessä on valittavissa aivan uusia vaihtoehtoja, kuten vaikkapa Social media Square jne. Lisäksi kaikki tyypillisimmät resoluutiot, kuten HD 1920×1080 ja UHD 3840×2160, on sijoitettu heti pudotusvalikon alkuun, joten ne on nyt nopeampi ja kätevämpi valita.

Tasojen Position-ominaisuuteen ja erityisesti sen X- ja Y-koordinaattien hallintaan on tullut pieni uudistus. Position-ominaisuuden X- ja Y-arvoja on hallittu tyypillisesti yhden ja saman ominaisuuden (tason) avulla, mutta jo aiemmin on ollut mahdollista valita Position-tasolle komento Separate Dimension, jolloin X- ja Y-arvot ovat muuttuneet aivan omiksi ominaisuuksiksi (tasoiksi). Tähän ei ole varsinaisesti tullut mitään muutosta, mutta nyt After Effects tarjoaa uuden asetuksen ohjelman oletusarvoihin liittyen: General-asetusryhmässä voidaan valita kohta Default Position Properties to Separated Dimensions silloin, kun X- ja Y-arvot halutaan olevan jo lähtökohtaisesti omia ominaisuuksia.

Videoiden julkaisuun on tullut uusi vaihtoehto, sillä videot voidaan julkaista H.264-muotoisena. Tarkemmin sanottua tämä ominaisuus oli jo aiemmin mukana ohjelmassa, mutta se toimi silloin melko huonosti ja hieman myöhemmin koko ominaisuus poistettiin ohjelmasta kokonaan. Nyt ominaisuus on tehnyt paluun ohjelmaan mukaan. H.264 on tarkoitettu verkkoa varten, kuten esimerkiksi videon julkaisua sosiaaliseen mediaan, ja tämän vaihtoehdon puute on vaivannut After Effets -sovellusta viime vuosina. Aiemmin videot voitiin julkaista lähinnä vain QuickTime- tai AVI-muotoisena suoraan After Effectsin oman julkaisun kautta, mutta nyt videot voidaan luoda MP4-muotoisiksi käyttäen H.264-renderöintimuotoa. Toki H.264-muoto on ollut jo aiemminkin mahdollista luoda erillisen Adobe Media Encoder -sovelluksen avulla, mutta nyt H.264 on tullut jo suoraan After Effects -sovelluksen omaan julkaisuun mukaan uudeksi vaihtoehdoksi. After Effects -ohjelman oman julkaisun H.264-muoto on aivan sama, kuin Adobe Media Encoder -sovelluksessa, joten laadullisesti ei ole mitään eroa sen suhteen minkä sovelluksen avulla verkkoon tarkoitettu video julkaistaan.

Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä uudistuksena After Effects 2023 -versio tarjoaa täysin uusia animaatioon ja niiden liikeratoihin liittyviä malleja, joita ovat kehittäneet tunnetut After Effects -käyttäjät. Effects & Presets -paneelin Animation Presets -tehosteet ja mallit eivät ole juurikaan muuttuneet vuosien saatossa, mutta nyt ohjelma tarjoaa yli 50 uutta animaatioiden esiasetusta, jonka After Effects -yhteisö on luonut. Esimerkiksi teksteihin liittyviä uusia animaatiomalleja löytyy paljon, mutta mukana on myös shape-grafiikoihin liittyviä uusia malleja. Effects Controls -paneelin kautta voidaan lisäksi säätää valmiiden mallien animaatioiden liikeratoja liukusäätimien ja muiden säätimien avulla juuri halutun mukaiseksi. Vaikka taitava After Effects -käyttäjä tekeekin nopeasti täysin omat animaatiot ja niiden liikeradat, valmiit mallit tarjoavat nopean ja helpon tavan tuottaa erityisesti tekstianimaatioita eikä sinun tarvitse aloitaa aivan tyhjästä.

Track matte parannukset

Adobe After Effects ja Track matte -parannukset

Track matte on After Effects -sovelluksen maskaustapa ja sitä käytetään apuna sekä tehosteissa että animaatioissa. Aikaisemmissa versioissa maskin tuli olla maskattavan tason yläpuolella ja tämä on hieman hankaloittanut tasojen järjestelyä silloin, kun tasoja on paljon. After Effects 2023-versiosta alkaen maskitaso ja maskattava taso voivat nyt sijaita millä tahansa tasolla eikä tasojen tarvitse enää olla alekkain. On jopa mahdollista käyttää samaa maskia useammalla eri tasolla samaan aikaan.

Käytännössä kullakin tasolla on edelleen sama Track Matte -pudotusvalikko, josta maskitaso valitaan, mutta tämän vierellä on nyt kuvake, josta valitaan onko kyseessä Alpha matte vai Luma matte -muoto. Lisäksi vierellä on ruutu, josta voidaan valita käänteinen maski eli Inverted alpha matte tai Inverted luma matte. Kun maski on lisätty halutulle tasolle, valittu Alpha- tai Luma-kuvake esitetetään myös tason nimen vierellä.

Avainruutujen (keyframe) parannukset

Adobe After Effects ja keyframe-parannukset

Keyframet eli avainruudut ovat oleellinen osa After Effects -sovellusta, mutta silti ne ovat pysyneet hyvin pitkään melko muuttumattomina. Avainruudut näyttävät toki edelleen samoilta, kuin vanhoissakin versioissa, mutta nykyisin valitut avainruudut esitetään huomattavan korostetusti. Tämä selkeyttää valintaa ja sitä mitkä kaikki kohdat ovat valittuna ja mitkä taas eivät. Uutta on nyt vielä se, että avainruutujen väri voidaan vaihtaa. Harmaat avainruudut voi vaihtaa eri värisiksi napauttamalla avainruudun päällä hiiren kakkosnappia ja valitsemalla Label. Käytettävissä on aivan samat värit, joilla on aiemmin voitu värittää kokonainen taso. Jokainen käyttäjä voi määrittää omat värit ohjelman oletusavojen avulla (Labels-asetuskohta). Avainruutujen väreillä merkitseminen voi ensinnäkin selkeyttää monimutkaista animaatiota, joten kyseessä on oikein mukava pieni uudistus. Toiseksi nyt on mahdollista valita avainruutuja niiden väriin perustuen. Hiiren kakkosnapin avulla voidaan valita komento Select Keyframe Label Group, joka valitsee kaikki tietyllä värillä merkityt avainruudut. Valinta voidaan ulottaa vain aktiiviselle tasolle tai samalla kertaa kaikille tasoille.

Tulevat Adobe After Effects -kurssit ja koulutuspalvelut

Mixtum tarjoaa suositut ja monipuoliset Adobe After Effects -aiheiset avoimet velhon peruskurssit ja räätälöidyt jatkokurssit. Osallistu kaikille avoimelle After Effects -peruskurssille erittäin edullisella hinnalla tai pyydä tarjous yksityishenkilölle tai isommalle organisaatiolle räätälöidystä yksityiskoulutuksesta sovitulla sisällöllä ja sovittuna ajankohtana.

Lue lisää

Adobe After Effects velhon peruskurssi 12-13.10.2023

Lokakuussa 2023 etänä järjestettävä Adobe After Effects -velhon peruskurssi tarjoaa tuhdin paketin kaikille tehostetuotannosta ja animaatiosta kiinnostuneille henkilöille. Liven…

Lue lisää

Adobe After Effects velhon peruskurssi 14-15.12.2023

Joulukuussa 2023 etänä järjestettävä Adobe After Effects -velhon peruskurssi tarjoaa tuhdin paketin kaikille tehostetuotannosta ja animaatiosta kiinnostuneille henkilöille. Liven…

After Effects Beta-version ominaisuuksia

Adobe After Effects -sovelluksesta on saatavilla Beta-versio, jonka avulla vasta kehitteillä oleviin ominaisuuksiin voi tutustua jo etukäteen. Beta-version ominaisuudet tulevat mukaan viralliseen versioon jossain kohtaa tulevaisuudessa.

After Effectsin Beta-versiossa on mukana tuki 3D-malleille. On siis mahdollista lisätä After Effects -kompositioihin muilla sovelluksilla luotuja 3D-malleja, muokata ja animoida niitä ja lopuksi julkaista suoraan After Effectsin avulla ilman tarvetta lisäosille.

Beta-asteella olevan Properties-paneelin avulla voidaan käyttää aikajanan tasojen ominaisuuksia ilman, että täytyy siirtyä tasojen ominaisuuksiin sisälle. Tämän tarkoitus on ennen kaikkea nopeuttaa työnkulkua.